(+45) 60 12 15 90 Vanessa@keepterapi.dk

Den dræbende ensomhed…

Den dræbende ensomhed…
20. august 2020 vanessa@keepterapi.dk

Ensomhed har været meget oppe at vende i medierne; især her under Corona.

Men er der kommet flere ensomme til, eller er der blot kommet et ekstra øje på de ensomme her i denne anderledes tid vi lever i.

Jeg tror ikke der er kommet flere til, men måske er det blot blevet mere synligt for samfundet. Fx når en coronasmittet lige pludselig ikke må gå ned og handle og det viser sig, at han/hun ikke har nogen til at gøre det for sig.

Vi lever i et travlt samfund og vi har typisk alle nok i os selv, men hvornår bliver ensomheden til et reelt problem?

Det gør det i min optik, når man sidder derhjemme og føler sig ensom og faktisk ikke har lyst til at have det sådan. Eller hvis man føler sig ensom i et fællesskab, fordi man ikke føler man passer ind, har noget til fælles med de andre, eller der er helt andre ting på spil.

På mit undervisningssted hvor nye elever er startet op her efter ferien, er det gået op for mig, hvor mange unge ensomme der er rundt omkring, og de elever jeg har talt med, siger det samme. Jeg vil gerne være social, jeg vil gerne have flere venner, men jeg ved ikke hvordan, eller det er i hvert fald noget jeg skal arbejde på at blive bedre til.

Så hvad er det, at fx de unge ikke har med sig hjemmefra? Kan man have været meget social som barn og pludselig som ung føle sig ensom?

Ja jeg tænker tingene kan ændre sig fra den ene dag til den anden, netop fordi vores samfund og ens liv ændrer sig hele tiden. Intet er statisk, og dertil kan der ske voldsomme oplevelser i ens liv, som gør man pludselig bliver mere indelukket, eller ikke har lyst til at tale med sin omgangskreds.

Flere af mine klienter har en følelse af ensomhed forskellige tidspunkter i deres liv. De kan føle sig ensomme i deres familie, eller på arbejdet eller andre steder.

Min måde at hjælpe dem på er b.la. ved at kigge på, hvor og hvornår de føler sig ensomme. Er det de samme steder og de samme følelser der dukker op, eller føles det mere som en grundfølelse af at være ensom. Denne eller disse følelser arbejder vi med, så klienten får en forståelse af sine følelser og arbejder med dem, så de forsvinder eller bliver mindre, så der bliver mere plads til at få den gode følelse frem i et bekendtskab eller lignende.

Men hvad så med alle de ensomme, som ikke kommer i terapi?

Jeg mener, vi alle kunne have godt at tale noget mere sammen. Der mangler nærvær og tilstedeværelse i vores hverdag. Nogle der gider at lytte og nogen der har brug for bare at hælde ud. Husk vi lærer alle sammen noget af hinanden, når vi er sammen. Lad mig være din sparringspartner.

Jeg har netop startet en ugentlig online ”Tjek In” dag, hvor dette er i fokus. Et fællesskab, hvor vi er sammen, hvor vi bruger hinanden, sparer med hinanden og lærer af hinanden. Et fællesskab som vi alle vil have godt af. Har du lyst til at være med, så send en sms eller ring for opklarende spørgsmål.

Kram Nessa